Treenin ja palautumisen tasapaino

”Ai että, ihana ilma, lähden lenkille. Kuormittava työpäivä takana ja heräsinkin niin aikaisin, nyt pitää päästä
ulos juoksemaan.” Onko tämä lause, jonka sanot itsellesi joka ikinen päivä? Tai ainakin usein, jos töissä on ollut hektistä ja kuormittavaa.

Tämä kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Ihmisen on hyvä liikkua työn vastapainoksi ja oman terveyden ylläpitämiseksi. Kansallisten liikuntasuositusten mukaisesti ihmisten pitäisikin liikkua jonkun verran, seuraavasti mm Sydämen sykettä kohottavaa, reipasta liikettä ainakin 2 t 30 min viikossa tai rasittavaa liikkumista 1 t 15 min viikossa. Lihaskuntoa ja liikehallintaa ainakin kaksi kertaa viikossa. Muutaman minuutin pätkät kerrallaan riittävät. Kaikki liike lasketaan. Kevytkin liikuskelu tuo terveyshyötyjä erityisesti vähän liikkuville. Arki tarjoaa monia mahdollisuuksia liikkumiseen. Tauota myös paikallaanoloa aina kun voit. Liiku omalla tavallasi. Joka päivä.

Liikunta tuo niin paljon hyvää oloa ja energiaa päiviin, nukut ja nukahdat paremmin, mieliala ja stressi vähenee välittömästi, ajatukset juoksevat paremmin heti. Ja mitä pitempiaikaisia vaikutuksia liikunnalla onkaan; verenpaine ja leposyke laskee, monet sairaudet paranevat tai voidaan pitää paremmassa tilassa, vastustuskyky paranee, ym on paljon hyviä vaikutuksia. Ja siis paljon hyviä vaikutuksia.

Pitääkö aina ja koko ajan liikkua, jotta vaikutukset eivät vaan poistu? Ei pidä. Ei pidä. Vielä kerran, ei pidä. Liikkumisen vastapainona on hyvä muistaa, että palautuminen treenistä ja lepo ovat yhtä tärkeässä roolissa. Jonkinlainen balanssi, tasapaino olisi hyvä löytää näiden välillä.

Kehitys tapahtuu levossa. Palautuakseen ihmisellä olisi hyvä olla tasapaino unen, nukkumisen ja energiansaannin ja treenin ja arjen kanssa. Siinä on monta palasta, mitkä pitäisi saada sopimaan yhteen. Joskus siinä on sovittelemista ja se onnistuu, mutta joskus se voi mennä yli. Jos työssä on kuormittavaa, silloin ei kannata rasittaa kroppaa kovalla treenillä. Ne yhdessä ja siihen lisäksi vielä vaikka vähäinen ravinnon määrä rasittavat kroppaa todella paljon. Sitä ei itse välttämättä heti huomaakaan. Mutta jos sinulle alkaa tulla outoja oireita siitäkin huolimatta, että liikut paljo ja ajattelet, että senhän pitäisi parantaa sinun oloa ja tehdä kaikki hyväksi. Ylirasitustilan oireita voivat olla korkea syke, sykkeen nousu helposti, ärtymys, väsymys, levottomuus, liikunnan ilon katoaminen esim. Pahimmillaan levon välttäminen voi johtaa vuosia kestävään ylirasitustilaan, josta palautuminen ei ole ihan helppoa.

Oman kehon kuuntelu olisikin tärkeää oppia. Joskus voi laiskottaa ja silloin onkin ihan hyvä lähteä vaikka itseään huijaamalla liikkumaan, mutta joskus voi väsyttää ihan oikeasti ja tarvitset sen lepohetken. Nämä ovat vaikeita tilanteita aluksi tunnistaa, mutta on sen arvoista. Kyse on kuitenkin sinun kropasta, jonka kanssa sinun on elettävä 24/7 koko ajan. Lepopäiville voit ajoittaa vaikka kehonhuollollisia hommia, venyttelet rauhallisesti, joogaat, tai käyt vaikka hierojalla. Nämäkin vievät sinua eteenpäin kaikessa. Mitä paremmin olet venytellyt, niin sitä paremmin treenitkin menevät perille treenatessa. Suursiivousta tai muuta isoa kuormittavaa kotityötä ei myöskään kannata lepopäivänä tehdä, koska nekin rasittavat kehoa ja palautumista ei tule.

Ravinto on myös levon kannalta tärkeää. Hyvin syönyt ja ravintoa saanut, palautuu kaikesta paremmin kuin huonosti ja niukasti syönyt. Ravinto ja energiansaanti auttaa palautumaan ja tämäkin auttaa sinua treeneissä etenemään ja kehittymään. Samoin nesteiden juominen ja nesteytys auttaa palautumaan. Juo riittävästi joka päivä. Palautumisessa ja järkevässä treenaamisessa oleellista on oikeanlainen, järkevä harjoittelu, riittävä uni ja lepo sekä, riittävä energiansaanti eli tasapainoon näiden saaminen.

Työssäkäyvä aikuinen haluaa yleensä ahnehtia urheilua, mitä vähemmän aikaa sen enemmän ja nopeammin on tehtävä treenit. Jos aikaa on vähän niin kannattaa ennemmin huolehtia siitä, että treeni tulee laadullisesti ja teknisesti oikein suoritettua kuin että sitä hamuaa liikaa. Pienessäkin ajassa ehtii tehdä vaikka mitä.

Tavoitteellinen urheilija pitää viikossa 1-2 lepopäivää, pidä sinäkin. Kroppa tarvitsee lepoa, älä pidä rangaistuksena mistään vaan nauti ja tee mieleisiä asioita myös silloin, mutta kevyesti.

Kehitys tapahtuu levossa, opettele olemaan kiitollinen tehdyistä treeneistä. Tekemättä jääneitä ei kannata murehtia. Myös se, että rakastat itseäsi ja teet asioita rakkaudesta itseäsi kohtaan, vie eteenpäin. Rakasta itseäsi ja anna kroppasi myös levätä. Etsi itsellesi tasapaino treenin, ravinnon ja levon suhteen.

info@somalife.fi

+358405707485

Y- 3225952-7

Hyvinkää, Suomi

Tietosuojaseloste

© SomaLife 2021